Werken via een uitzendbureau; feiten en fabels

fabel

De Nederlandse maatschappij heeft genoeg vooroordelen over uitzendbureaus en de fabels hangen in de lucht. Wat men niet weet, is dat je als uitzendkracht verschillende rechten hebt. In dit artikel geven wij antwoord op alle vooroordelen, fabels en onzekerheden!


'Als uitzendkracht is het niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten.'

Sinds 2013 is het in Nederland mogelijk om als uitzendkracht een perspectiefverklaring aan te vragen via jouw werkgever. Deze verklaring maakt het voor de uitzendkracht makkelijker om een hypotheek aan te vragen. Wanneer je een jaar voor een uitzendorganisatie werkt, kunnen zij een perspectiefverklaring voor jou aanvragen. Hierin staat wat jouw toekomstige mogelijkheden zijn. Uitzendbureaus kunnen een perspectiefverklaring onder bepaalde voorwaarde geven. Een perspectiefverklaring is een aanvulling op de werkgeversverklaring. Naast de perspectiefverklaring heb je namelijk ook altijd een werkgeversverklaring nodig.   
 

'Salarissen via een uitzendbureau zijn lager.'

Dit is absoluut niet waar. Nederland heeft een regeling hiervoor, ook wel de inlenersbeloning genoemd. Dit is een wettelijk vastgestelde regeling voor de rechten van de uitzendkracht. Uitzendkrachten verdienen door deze regeling gewoon hetzelfde bruto uurloon als vaste werknemers. Het doel van de regeling is dat iedereen gelijk wordt behandeld. Want ben je nu flexwerker, een vaste werknemer of zzp-er, iedereen heeft rechten.
Je hebt met de inlenerbeloning de volgende rechten:
- brutoloon volgens de schaal waar je als uitzendkracht bent ingedeeld
- toeslag voor overwerken
- toeslag voor onregelmatige uren;
- vergoeding voor onkosten
- recht op loonsverhoging
- periodieken
 

'Via een uitzendbureau werk je nooit op vaste tijden en uren.'

Wanneer je als uitzendkracht werkt op oproepbasis, werk je inderdaad niet op vaste tijden en uren. Als er geen vaste arbeidsomvang is afgesproken in de overeenkomst van het uitzendbureau, dan gaat het om een oproepovereenkomst. Het voordeel hierbij is dat je veel vrije tijd hebt en meer flexibiliteit. Als er sprake is van een vaste omvang van uren maak je als uitzendkracht gewoon je vaste uren. Ook vaste tijden zijn bij een vaste arbeidsomvang mogelijk.
 
 

'Je bouwt geen pensioen op als je werkt via een uitzendbureau'

Het opbouwen van een pensioen hangt van heel veel factoren af. Dit is ook het geval als je niet via een uitzendbureau werkt. Allereerst zit er een groot verschil in payroll en uitzenden. Bij het uitzenden werken de meeste bureaus met het StiPP-pensioen. Een uitzendkracht bouwt met het StiPP-pensioen in Nederland vanaf 21 jaar of ouder een pensioen op. Om de pensioenopbouw te laten starten moet je minimaal 8 weken werken op uitzendbasis. Dit hoeft overigens niet per se voor hetzelfde uitzendbureau te zijn. Heb jij een StiPP-pluspensioen? Dan bouw je direct al pensioen op.
 
 

'Voordelen van werken via een uitzendbureau'

Werken via een uitzendbureau brengt genoeg voordelen met zich mee. Zo vind je uiteraard dé vacature die echt bij je past. Daarnaast kan je ook de keuze maken voor verschillend werk. Het werk is dus afwisselend en niet iedere dag hetzelfde, klinkt fijn toch? Een ander voordeel is dat je altijd ondersteuning krijgt van intercedenten bij het zoeken van een baan die echt bij jou past. Je krijgt advies en ondersteuning in je loopbaan. Tot slot is uitzendwerk natuurlijk een flexibele manier van werken, vandaar de benaming van flexwerkers. Heb je het niet naar je zin of wil je toch liever ander werk doen, dan kijken we gelijk of een andere opdrachtgever beter bij je past!
Transport People biedt verschillende vacatures aan in de sectoren transport en logistiek. 

Deel via: