Hoe kan je als uitzendkracht een hypotheek aanvragen?

Indeed updates

Een hypotheek aanvragen als uitzendkracht, is dat mogelijk? Veel mensen denken nog steeds dat dit alleen kan als je een vast contract hebt, maar dit is niet zo! Als uitzendkracht kan je zeker een hypotheek afsluiten. Er zitten wel wat regels aan verbonden. In dit blogbericht leggen wij uit hoe jij als uitzendkracht toch een hypotheek kan krijgen.

 

Hypotheek als uitzendkracht

Het aantal uitzendkrachten op de arbeidsmarkt blijft toenemen en dit heeft als gevolg dat het hypotheekbeleid ook steeds soepeler wordt. Dat je geen vast contract hebt, betekent niet dat je geen geld kan lenen voor een hypotheek. Gelukkig begrijpen geldverstrekkers dit ook en daarom zijn er genoeg mogelijkheden voor jou als flexwerker.

 Wat heeft de bank nodig voor deze hypotheekaanvraag?

Het belangrijkste is dat je kan laten zien dat jij kan werken en een inkomen kan verdienen om hypotheeklasten te betalen. Hierbij kijkt de bank naar jouw inkomen van de afgelopen drie jaar en de woningwaarde, of je nu een uitzendkracht bent of vast in dienst bent.

Als uitzendkracht heb je geen contract waar jouw inkomen in vaststaat voor de komende jaren. Daarom moet je de bank aantonen waarom jij wel een huis kan kopen en hoe jij ervoor gaat zorgen dat je de hypotheeklast kan dragen en afbetalen. Het verschilt per bank hoe jij dit moet laten zien.

Sommige hypotheekverstrekkers stellen ook nog andere eisen. Een eis kan bijvoorbeeld zijn dat je 85% mag lenen van de woningwaarde en dat de rest van de koopsom met jouw eigen geld wordt gefinancierd. Vraag daarom altijd goed wat alle eisen zijn voordat je de hypotheek afsluit. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

Een andere vraag die gesteld wordt, is of je samen een hypotheek gaat afsluiten of alleen. Ook dit is van invloed op de hypotheek. Heb jij geen vast contract maar je partner wel? Dan zijn er minder regels waar je aan hoeft te voldoen.

 

Toetsinkomen

Om de hypotheek te krijgen moet jij je jaarinkomen van de laatste drie jaar laten zien. Uit deze jaren wordt een gemiddeld inkomen genomen en dit bedrag is jouw toetsinkomen. Hiermee wordt de hoogte voor jouw maximale hypotheek berekend. Voor het bepalen van dit inkomen zijn geen regels, het verschilt per bank. Als je samen een hypotheek aanvraagt, wordt er rekening gehouden met het gezamenlijke inkomen van de afgelopen drie jaar.

 

Werkgeversverklaring uitzendkracht

Heb je een uitzendcontract fase 1 of 2 of een tijdelijk contract met een vast aantal uren per week? Dan kan je jouw werkgever om een intentieverklaring vragen. Hierin geeft het bedrijf aan dat je voor hen werkt en dat het de bedoeling is om jou, na afloop van je contract, in vaste dienst te nemen. Zo weet de hypotheekverstrekker dat het vrijwel zeker is dat jij de komende tijd voldoende inkomen hebt om de hypotheeklast te betalen. 

 

Verschil intentieverklaring en perspectiefverklaring

De intentieverklaring en perspectiefverklaring zijn belangrijke documenten voor de aanvraag van een hypotheek.

Een intentieverklaring wordt gebruikt om aan te tonen dat iemand op zoek is naar een vast dienstverband en dat er daarom een stabiel inkomen zal zijn in de toekomst. Met een perspectiefverklaring toon je aan dat je je nu in een goede financiële positie bevindt en dat dit ook voorlopig aanhoudt.

Het verschil is dat de intentieverklaring specifiek gaat over de acties die al ondernomen zijn om een uitzendkracht een baan aan te bieden terwijl de perspectiefverklaring inzicht geeft in de langer termijn acties van een uitzendkracht

De intentieverklaring is niet altijd nodig voor een hypotheekaanvraag. Een perspectiefverklaring is vaak wel een eis omdat deze een beeld geeft van de toekomstige financiële situatie en ontwikkelingen.

 

Kan ik een huis kopen als uitzendkracht?

Jazeker! Een hypotheek aanvragen als uitzendkracht is zeker mogelijk. Zorg hierbij dat je alle regels volgt en dat je financiën op orde zijn. Laat aan de bank zien wat jouw toetsinkomen is en nog belangrijker, laat zien dat jij voorlopig nog aan het werk blijft!

Het is lastig om van tevoren in te schatten hoeveel je ongeveer kan lenen met jou inkomen en vermogen. Er zijn rekentools op het internet die dit wel een beetje kunnen berekenen, maar dit is een schatting. Als je het precieze bedrag wilt weten,  neem dan contact op met een bank of hypotheekadviseur en zie wat de mogelijkheden zijn voor jou.

Deel via: