Vrachtwagenchauffeur worden, hoe doe je dat?

vrachtwagenchauffeur

 

Ben je wel in het bezit van een B-rijbewijs en minimaal 21 jaar oud, dan kan je starten met een opleidingstraject tot vrachtwagenchauffeur. Dit start met een c-rijbewijs halen, zodat je in een bakwagen mag rijden en daarna kan je verder uitbreiden naar een (C)E-rijbewijs.

 

Wat is het verschil tussen rijbewijs C en CE?

Je hebt twee soorten vrachtwagenrijbewijzen: C en CE. Het verschil in deze rijbewijzen zit vooral in het gewicht en de lengte van het voertuig, waarmee je mag rijden. Zo rijd je met een C-rijbewijs in een kleine vrachtwagen, dit wordt ook wel bakwagen genoemd. Haal je daarna ook de ‘E’ achter het C-rijbewijs, dan mag je ook rijden met een trailer + oplegger. Een trailer met oplegger is langer dan een bakwagen en hiermee ook zwaarder.

Een C-chauffeur rijdt met voertuigen met een maximum massa van 3.500 kg. Achter deze voertuigen mag ook een extra aanhangwagen gekoppeld worden met een maximum massa van 750 kg. Daarentegen rijdt CE-chauffeur met vrachtwagens van minimaal 3.500 kg en daarbij mag ook een aanhangwagen of oplegger van meer dan 750 kg.

 

Wat is code 95?

Alleen een C of CE rijbewijs is niet genoeg om als vrachtwagenchauffeur aan het werk te gaan. Om professioneel en voor je beroep vrachtwagenchauffeur te zijn, is ook een code 95 certificaat nodig. Dit staat voor de vakbekwaamheid van een vrachtwagenchauffeur en wordt als aanduiding op het rijbewijs geplaatst. Code 95 bestaat uit een praktijk en theorie gedeelte en hier start je meestal mee voordat je start met rijlessen. De code is vijf jaar geldig en moet hierna verlengd worden door nascholing. Iedere vijf jaar kan je zelf kiezen welke cursus je gaat volgen uit het aanbod van het opleidingsinstituut.

 

Hoe ziet de werkdag van een vrachtwagenchauffeur eruit?

Veel mensen denken dat een vrachtwagenchauffeur alleen maar heen en weer rijdt tussen locatie A en B. Maar er komt veel meer kijken bij een baan als vrachtwagenchauffeur! Zo ben je bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor:

  • het veilig laden en lossen van jouw vracht;
  • technisch controleren van de vrachtwagen, zoals het oliepeil en de bandenspanning;
  • afhandelen van de administratie van jouw vracht;
  • vertegenwoordigen van jouw opdrachtgever bij de klant;
  • het schoonhouden van de vrachtwagen.

 

Kan ik vrachtwagenchauffeur worden op latere leeftijd?

Jazeker! Je kunt prima op latere leeftijd nog vrachtwagenchauffeur worden. Een vrachtwagenchauffeur heeft juist veel baat bij (veel) rij- en levenservaring. Daarnaast is het als vrachtwagenchauffeur handig als je kan omgaan met onverwachte situaties in het verkeer en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Hier krijg je weer veel zelfstandigheid, vrijheid en flexibiliteit voor terug!

 

Hoelang duurt de opleiding tot vrachtwagenchauffeur?

Een opleiding tot vrachtwagenchauffeur duurt bij de meeste kandidaten ongeveer vijf tot zes maanden. Dit is afhankelijk van de planning bij de opleider. Het behalen van je rijbewijs kan ook langer duren als je bijvoorbeeld een examen niet in een keer haalt of als je gelijk door wilt gaan voor rijbewijs CE. Ben je enthousiast en steek je veel tijd in de opleiding, dan kan je ook sneller klaar zijn dan deze periode.  

 

Wat kost de opleiding tot vrachtwagenchauffeur?

Wat de opleiding tot vrachtwagenchauffeur voor jou kost, hangt af van een aantal factoren. Onder andere van hoeveel lesuren jij nodig hebt om je rijbewijs C(E) te halen. Het behalen van rijbewijs C inclusief code 95 kost gemiddeld zo'n €4.000,-. Wil je doorgaan om ook rijbewijs CE te halen? Dan komt hier €2.500,- bovenop.

Transport People biedt jou met Transport Masters een unieke kans om kosteloos opgeleid te worden tot C(E)-chauffeur met 100% baangarantie. Je volgt de opleiding tot vrachtwagenchauffeur via ons bedrijf en kan hierna direct aan de slag bij een bedrijf dat helemaal bij jou past. Tijdens de kosteloze opleiding ga je gelijk aan de slag in het logistieke proces van dit bedrijf, zodat je gelijk kan wennen aan de dynamische omgeving.

 

Opleiding tot vrachtwagenchauffeur via Transport Masters?

Transport Masters is een initiatief van Transport People en Don Opleidingen. Zij hebben door heel Nederland vestigingen, waardoor er altijd wel één locatie bij jou in de buurt is. Dus waar je ook vandaan komt, jij kan altijd een echte transport master worden.

Ben je al in het bezit van een C-rijbewijs en wil je hier graag een E achter halen? Ook dan ben je welkom bij Transport Masters!

Enthousiast geworden om als vrachtwagenchauffeur aan de slag te gaan? Of wil jij je laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur? Schrijf je dan nu in via deze link en ontvang meer informatie over de opleiding tot vrachtwagenchauffeur via Transport Masters 

Deel via: