Stress op de werkvloer

Stress foto

Stress tijdens een werkdag. Dit is iets wat je als hardwerkende medewerker liever niet ervaart. Toch komt werkstress vaker voor dan je denkt. Zo ervaart 1 op de 5 jongeren werkstress met als reden dat zij teveel van zichzelf verwachten. Daarnaast hebben zelfs 1,2 miljoen Nederlanders last van stress gerelateerde klachten.

 

Wat is werkstress en hoe herken je het?

Nederland kampt met stijgende prijzen en hoge energieprijzen in 2023. Ruim de helft van de Nederlanders ervaart hier veel stress van. Misschien lig je zelf hier ook weleens van wakker of ben je wat onrustiger dan gewoonlijk tijdens je werk.

Bij werkstress draait het om de gezondheidstoestand. Werkstress wordt veroorzaakt door meerdere factoren waaronder bijvoorbeeld een hoge werkdruk. Stress uit zich in drie categorieën, allereerst psychische gevolgen zoals, een gespannen gevoel of snel geïrriteerd raken. Daarnaast ervaart men vaak lichamelijke gevolgen als hoofdpijn en hartkloppingen. Tot slot gedragsmatige gevolgen. Denk dan aan slecht slapen, concentratieproblemen of weinig tot geen eetlust.

Als medewerker wil je geen van deze vervelende gevolgen ervaren. Je wilt namelijk met plezier naar je werk. Probeer daarom goed naar je lichaam te luisteren. Ervaar je al langer stress? Trek dan op tijd aan de bel en maak het kenbaar aan je leidinggevende of de persoon die daarvoor is toegewezen.

 

5 tips tegen werkstress

Wij hebben een aantal gouden tips verzameld om werkstress tegen te gaan.

Tip 1: Eén van de belangrijkste tips is (je raad het misschien zelf al): voldoende slapen. Voldoende nachtrust is ‘the key’ om beter met problemen en uitdagingen om te gaan.

Tip 2: Beweeg genoeg! Loop in de pauze een blokje om. Frisse buitenlucht helpt je om weer fris te beginnen met de volgende taken.

Tip 3: Zorg voor ontspanning. Plan vrije tijd en leuke dingen in je agenda. Dit geeft je iets om naar toe te leven en echt te ontspannen.

Tip 4: Minder afleiding is beter! Soms ontkom je niet aan vervelende afleiding, maar toch is het belangrijk om te zorgen voor minder afleiding als je aan het werk bent.

Tip 5: Haal diep adem en luister je favoriete muziek. Muziek helpt echt om even te ontspannen. Wij hebben zelfs een ontspannende Feel Good muzieklijst gemaakt. Door het luisteren van deze Spotify afspeellijst heb jij gegarandeerd een ‘feel good day’. Niet alleen tijdens je werk, maar ook privé is het fijn om naar te luisteren. 

Luister onze Feel Good Spotifylijst.

 

Het stresstraject

Bij Transport People vinden wij het heel belangrijk dat je met plezier naar je werk gaat en lekker in je vel zit. Samen met DOORZAAM bieden wij een training van less stress aan: minder stress = meer energie. Klinkt goed toch? Gedurende zes weken ga jij met een persoonlijk coach aan de slag, zodat jij de controle krijgt over jouw stressniveau. Naast de handige oefeningen die je krijgt via de app op je telefoon, heb je ook wekelijks contact met een persoonlijke coach.

Wil je meer weten? Laat het ons weten via de mail of neem direct neem contact op met je contactpersoon van Transport People. 

Klik hier voor meer informatie over het stresstraject. 

 

 

Deel via: