Veilig rijden in een vrachtwagen doe je zo!

CE vacatures

In Europa kennen we de meest veilige wegen van de wereld. Dit betekent helaas niet dat hier geen ongelukken in het verkeer gebeuren. Ook voor vrachtwagenchauffeurs, die tijdens hun werk alleen maar in het verkeer zitten, is het altijd oppassen geblazen. Gelukkig is het aantal dodelijke verkeersslachtoffers met de vrachtwagen steeds minder geworden de afgelopen jaren. Dat is natuurlijk geen vrijbrief dat we steeds roekelozer kunnen gaan rijden. Om jou zo veilig mogelijk met de vrachtwagen de weg op te sturen, hebben wij een aantal tips verzameld!


Rust goed uit

Verminderde alertheid is een bekende oorzaak van vrachtwagenongevallen. Dit heeft onder andere te maken met vermoeidheid en slaperigheid bij vrachtwagenchauffeurs. Voor ten minste 10% tot 25% van de verkeersongevallen, zijn deze twee factoren schuldig bij vrachtwagenchauffeurs. Niet voor niets zijn de wettelijke rij- en rusttijden voor vrachtwagenchauffeurs in het leven geroepen. Dit om de meest veilige situatie op de weg creëren. Vermoeid rijden is eigenlijk net zo gevaarlijk als het rijden met alcohol in je lichaam. Maak dus een extra pauze als je vermoeid bent. Loop een klein rondje, strek je benen en ga vervolgens weer zo uitgerust mogelijk de weg op. Neem dan altijd je digitale tachograaf mee die jouw rij- en rusttijden, snelheid en de afgelegde afstand van het voertuig bijhoudt.


Maximale afmetingen en gewicht vrachtwagen

Let van tevoren altijd op de breedte, hoogte en het gewicht van jouw vrachtwagen. De maximale lengte van een vrachtauto is twaalf meter. Verder mag een vrachtwagen met aanhangwagen niet langer zijn dan 18,75 meter en niet meer wegen dan vijftig ton, inclusief de lading. De hoogte van de vrachtwagen is maximaal vier meter. Let hier goed op, zodat jij geen overbodige ongelukken creëert en veilig de weg op kan.


Comfortabele rijhouding

Zorg in de vrachtwagen voor een goede houding tijdens het rijden. Denk aan een goed afgestelde stoel, waarbij je gemakkelijk bij alle bedieningen kan. Ook de hoofdsteun stel je goed af zodat je geen last van je nek krijgt. Last but not least: doe altijd je veiligheidsgordel om, zodat je opgevangen kan worden wanneer dit nodig is.


Verbod mobiele telefoons

Het vasthouden van een elektronisch apparaat voor communicatie en informatieverwerking in de vrachtauto is sinds 1 juli 2019 verboden. Het is dus niet de bedoeling dat je tijdens het rijden een telefoon, navigatie of tablet in je hand hebt. Sta je stil? Dan geldt dit verbod niet, maar zorg dan ook dat de motor van de wagen niet draait. Het gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer is verboden omdat het zorgt dat je je aandacht verliest op het verkeer. Die afleiding kan ongelukken veroorzaken en daarom behoort jouw mobiele telefoon niet in jouw hand, maar op een plek waar je niet makkelijk bij kan tijdens het rijden. Zorg dat je niet in de verleiding komt!


Let op je snelheid

Let altijd op de maximale snelheid. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor vrachtwagenchauffeurs, maar voor iedere bestuurder. Vrachtwagens rijden vaak minder hard dan auto’s, maar let toch goed op! Door het zware gewicht van de wagen is de remweg langer dan bij een kleiner voertuig. Let daarom goed op je snelheid en laat geen onnodige ongelukken ontstaan.


Veilig de weg op!

Lees je goed in over de regels die gelden voor een vrachtwagenchauffeur, zodat jij veilig de weg op kan. Als chauffeur spendeer je zoveel tijd in het verkeer dat het belangrijk is dat je na een lange werkdag altijd veilig thuis komt en voldoende kan rusten. Denk daarom goed na over jouw acties en welke consequenties deze hebben voor jou en het verkeer om je heen. 

Bij Transport People bieden wij regelmatig leuke banen aan in de transport. Benieuwd geworden naar wat voor vacatures er allemaal openstaan?  Neem hier kijkje!

Deel via: