Veilig werken in de logistiek

veilig

In een magazijn komen namelijk techniek, de mens, een proces en leiderschap samen. Je vraagt je nu vast af; welke veiligheidsregels zijn dan echt belangrijk? In dit blogbericht lees je alle aandachtspunten en veiligheidsregels in de logistieke sector!

 

Draag de juiste kleding.

Hoewel elk magazijn andere kledingvoorschriften heeft, is het natuurlijk belangrijk om de juiste kleding te dragen voor veiligheid op de werkvloer. Het dragen van PBM komt veel voor bij logistieke functies in warehouses. PBM staat voor Persoonlijke Beschermingsmiddelen, deze middelen gebruiken werknemers voor bescherming tegen ongevallen. Denk aan laarzen, een beschermingshelm, steriele handschoenen, een veiligheidsbril en natuurlijk veiligheidskleding. PBM’s krijg je in de meeste gevallen op je eerste werkdag van je werkgever of uitzendbureau.

Veiligheidsregels op de werkvloer.

Zorg dat je netjes alle veiligheidsregels uit je hoofd weet. Let wel op, ook hier geldt dat ieder bedrijf andere veiligheidsregels naleeft. Geen idee wat de veiligheidsregels zijn? Vraag het eventjes na bij je leidinggevende of check de gezamenlijke ruimtes (hier hangen vaak de regels uitgeprint aan de muur).

 

Veilig werken met de heftruck.

Ga je werken met een heftruck? Je hebt niets voor niets je heftruckcertificaat behaald! Houd je daarom echt aan de regels die je destijds geleerd hebt. Om je te helpen herinneren welke regels dit zijn, herhalen we de belangrijkste regels nog een keertje. Echt veilig werken met een heftruck start natuurlijk met een (je raad het al) veiligheidsgordel! Iedereen in een loods weet als geen ander, geen gordel = een NO GO. Een potje racen in de loods? Ook dit is sterk af te raden. Houd je aan de juiste rijsnelheid en vermijd plotseling draaien of stoppen.

Geef feedback aan anderen voor meer veiligheid.

Merk je dat een collega een regel niet naleeft of het werk op een onjuiste manier uitvoert? Geef elkaar feedback! Elkaar feedback geven, draagt echt bij aan een veilige werkomgeving. Het is natuurlijk niet de bedoeling om elkaar naar beneden te halen bij anderen. Juist opbouwende feedback is mega goed om nog meer te leren over het werk.

 

Volg de veiligheidsinstructies.

De pijltjes, icoontjes en waarschuwingen in warehouses zijn niet gemaakt om de boel op te fleuren met wat kleurtjes. Het heeft natuurlijk ook een doel. De vloermarkering is bijvoorbeeld een heel belangrijk onderdeel, namelijk een methode om risico’s te voorkomen. Binnen de lijnen blijven en de pijlrichtingen volgen is een echte must in warehouses.

 

Netjes werken = veiligheid op de werkvloer.

Niets is zo belangrijk om geordend en netjes te werk te gaan in het magazijn. Wanneer de voorraad netjes geordend is, kan jij veel makkelijker je werk doen. Geef spullen een vaste plek en geef het magazijn af en toe een goede schoonmaakbeurt. Want zeg nu zelf, een nette en schone werkplaats werkt toch veel beter?

 

Veilig op de werkvloer met BHV.

BHV? BHV staat voor bedrijfshulpverlening en dit is voor alle werkgevers verplicht. Bhv’ers moeten altijd aanwezig zijn op de werkvloer. Licht je van tevoren goed in wie van de werknemers een BHV certificaat heeft. Zo weet je precies wie hulp kan verlenen wanneer dit nodig is. Wil je graag zelf een BHV cursus doen voor meer veiligheid op de werkvloer?  Vraag dit even na bij je werkgever!

 

Houd producten en apparaten goed in de gaten.

Merk je dat de heftruck anders rijdt dan normaal? Is een product kapot of gebroken? Meld dit dan bij je leidinggevende. Je wil natuurlijk niet onnodig ongelukkigen veroorzaken of verkeerde orders versturen. Wees alert als het om producten of kwaliteit gaat!

 

Veiligheid begint bij jezelf.

Uiteindelijk begint veiligheid echt bij jezelf. Veiligheid op de werkvloer doe je samen met je collega’s! Zorg dat je rustig alle regels netjes naleeft, zo is iedereen veilig op de werkvloer.

 

Dienst veilig afronden.

Sluit je dienst ook veilig af op de werkvloer. Parkeer de machine/heftruck netjes op de aangewezen plekken, sluit de machine goed af met de parkeerrem en verwijder de sleutel.

Laat daarnaast geen spullen slingeren. Je collega’s kunnen zo veilig verder werken.

 

Logistieke vacatures

Heb jij zin om super veilig te werk te gaan? Check dan onze logistieke vacatures zoals logistiek medewerker, orderpicker, verdeler of productiemedewerker. Bij Transport People hebben wij genoeg leuke vacatures openstaan met flexibele werktijden, doorgroeimogelijkheden en kans op vast contract! Check onze vacatures in de logistiek.

 

Deel via: