Wat is het verschil tussen uitzenden en payroll?
donderdag 26 januari 2023
Hoewel uitzenden en payroll twee verschillende vormen zijn van personeelsdiensten, halen we deze begrippen vaak door elkaar. Sinds 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) ingegaan, deze wet zorgt voor meer duidelijkheid over de verschillen van payroll en uitzenden. In dit blogbericht vertellen we hier graag meer over, zodat jij uitzenden en payroll niet meer door elkaar haalt.
Uitzenden en payroll
Uitzenden is een manier om tijdelijk personeel in te huren voor een bepaalde periode. Dit tijdelijke personeel noemt men een uitzendkracht of flexwerker. De uitzendkracht wordt ingehuurd door een uitzendbureau en is in dienst bij dat bureau en werkt bij een andere organisatie. Dit noem je ook wel de inlener De uitzendkracht heeft hierdoor geen arbeidsovereenkomst met de organisatie waar hij/zij werkt.
Payroll is een manier om tijdelijk personeel in te huren. Hierbij noemen we tijdelijk personeel ook wel payroll-werknemers. De payroll-werknemer heeft een arbeidsovereenkomst met een en wordt door dat payrollbedrijf uitgeleend aan een andere organisatie. Op het eerste gezicht lijkt hier niet veel verschil in te zitten, maar dat verschil is er wel degelijk.
Verschil tussen uitzenden en payroll
- Het belangrijkste verschil tussen deze diensten begint bij de werving en selectie. Bij payroll gebeurt de werving en selectie door het bedrijf waar de werknemer werkt. De werkgever kiest dus zelf zijn werknemer waarmee hij wil werken. Vervolgens verzoekt de opdrachtgever aan het payrollbedrijf om de werknemer in dienst te nemen. Bij het van medewerkers zoeken intercedenten van het uitzendbureau naar een kandidaat voor de werkgever.
- Ook de communicatie en het contact met de werknemer is verschillend bij beide diensten. Bij een payrollconstructie communiceert de werkgever zelf met een nieuwe medewerker, bijvoorbeeld over de werktijden of startdatum. Bij een uitzendbureau ligt deze taak volledig bij het uitzendbureau.
- Is een medeweker ziek of gaat hij/zij op vakantie? De werkgever kan in dit geval vragen aan het uitzendbureau om vervanging te regelen. Het uitzendbureau gaat dan verder aan de slag om vervanging te vinden. Payrollbedrijven regelen daarentegen helemaal geen vervanging voor de werkgevers.
- Een ander verschil is de inzet van de werkperiode. Een medewerker die via een uitzendbureau werkt, kan voor meerdere organisaties aan de slag gaan. Een payrollwerknemer werkt voor één werkgever.
- De medewerker kan via een payrollovereenkomst maximaal 3 contracten krijgen binnen een periode van drie jaar. Via een uitzendbureau kan de medewerker meer tijdelijke contracten krijgen binnen vijf en een half jaar.
Overeenkomst tussen uitzenden en payroll
In beide gevallen huurt het bedrijf een uitzendkracht of payroll-medewerker in voor een bepaalde periode. In allebei de gevallen sluit zowel het payrollbedrijf als het uitzendbureau een overeenkomst en worden zij juridisch werkgever van de werknemers.
Wil je meer weten over het werken via Transport People? Bekijk dan ook eens deze pagina Hier vind je alle ins and outs over Transport People en werken via een uitzendbureau.