Werken als vuilnisman

vuilnisman

Vind jij het heerlijk om buiten te werken en ben je niet bang om een beetje vies te worden? Als vuilnisman of belader houd je je bezig met het opruimen en schoonmaken van straten. Een praatje maken met voorbijgangers en ondertussen zorgen voor een schonere wereld. Is dit echt iets voor jou? Lees nu alles over het werk als vuilnisman of natuurlijk als vuilnisvrouw!

 

Het werk van een vuilnisman

Een vuilnisman haalt kliko’s, vuilniszakken en andere soorten afval (meubels, speelgoed etc.) op bij bedrijven, woningen of bijvoorbeeld bij supermarkten. Een vuilnisman kan de chauffeur van de vuilniswagen zijn, maar ook degene die achter de wagen staat en zorgt dat al het vuilnis van de grond in de wagen komt. Dit noem je ook wel een belader of bijrijder.

Vuilnismannen rijden dagelijks een vaste route. Als al het vuilnis opgehaald is, beginnen zij weer opnieuw aan de rondes. Het werk van een vuilnisman stopt natuurlijk nooit, want mensen en bedrijven blijven altijd afval produceren én vinden het belangrijk dat de straten schoon zijn. Vuilnismannen zijn dus altijd nodig!

Zit de vuilniswagen vol? Dan brengen de vuilnismannen het afval bij een afvalverwerkingsplaats waar de medewerkers het afval weer recyclen.

 

Hoe word ik vuilnisman?

Om vuilnisman te worden is het belangrijk dat je zware voorwerpen op kan tillen en dat je fysiek in goede conditie bent als je vuilnisman wilt worden. Tussen al het vuilnis zitten ook zware voorwerpen zoals bankstellen of kasten en die moeten natuurlijk ook de vuilniswagen in komen!

Vuilnismannen zijn niet alleen de mensen die achter de vuilniswagen hangen, zoals veel mensen wel denken. Er zijn nog veel meer soorten vuilnismannen. Denk aan functies als medewerker van de milieustraat of straatvegers.

 

Werktijden vuilnisman

Een vuilnisman moet wel een vroege vogel zijn. Vaak begint het werk al om 6.00 uur ’s ochtends, maar daar staat wel tegenover dat je ook vroeg klaar bent met werken. Meestal is dit tussen 15.00 en 16.00 uur.

 

Werkzaamheden vuilnisman

Het afval van de grond halen en in de laadbak van de vuilniswagen gooien, is een van de werkzaamheden van een vuilnisman. Daarnaast is het ook belangrijk dat de ondergrondse containers worden geleegd en dat deze ook gelijk schoon gespoten worden. Ook de vuilniswagen besturen is een belangrijke taak voor een vuilnisman, anders kan het vuil natuurlijk niet op verschillende plekken opgehaald worden. Voor een belader geldt deze taak niet.

Belangrijk is een oog voor detail hebben. Is het juiste afval wel op straat gezet? Hier mogen vuilnismannen mensen namelijk een waarschuwing geven. Mensen zetten vaak al hun afval (bewust of onbewust) op straat neer voor de vuilniswagen. Hier ligt dan ook weleens afval bij dat niet in de wagen hoort. Neem daarom als vuilnisman verantwoordelijkheid en gooi niet blind al het afval bij elkaar in de vuilniswagen. Als hier geen waarschuwingen voor geven worden, blijven mensen het afval bij elkaar gooien. Zo hoort glas niet bij papier, moet plastic apart gescheiden worden en horen ook elektrische apparaten in een andere afvalbak. Wanneer het afval op een hoop ligt, kan de afvalverwerkingsplaats het afval ook niet gemakkelijk scheiden.  

 

Opleiding vuilnisman

Wat is er dan allemaal nodig om vuilnisman te worden? Helemaal niet veel! Het enige wat nodig is om chauffeur te worden van een vuilniswagen, is een vrachtwagenrijbewijs (C/CE). Als bijrijder is dit rijbewijs niet nodig.

 

Hoeveel verdient een vuilnisman?

Een chauffeur die fulltime werkt verdient ongeveer €2.800 euro bruto per maand. Bij een belader/bijrijder ligt het salaris lager. Zij verdienen ongeveer €2.200 euro bruto per maand op fulltime basis.

 

Vuilnisvrouw

Vaak spreken we over vuilnismannen, maar het werk is echt niet alleen voor mannen! Iedereen die een vroege vogel is, spierballen en doorzettingsvermogen heeft, kan het werk doen. Dat in de sector meer mannen te vinden zijn, betekent niet dat een ander niet aan de vuilniswagen mag hangen of deze mag besturen. Iedereen die vuilniszakken, banken, tafels en andere spullen op kan tillen, mag met werken met het vuilnis.

Is dit werk echt wat voor jou? Houd je dus vooral niet tegen door het feit dat je vaak alleen maar mannen aan het werk ziet in de buurt van de vuilniswagen. Ook samenwerken met vuilnismannen is hartstikke leuk!

 

Cao vuilnisman

Er is niet een bepaalde cao voor vuilnismannen. Als een vuilnisman voor de gemeente werkt, valt deze onder de cao Gemeenten. Anders kan het ook zijn dat een vuilnisman onder de cao Beroepsgoederenvervoer of Grondstoffen Energie Omgeving valt. In een cao is informatie te vinden over het salaris, bonussen en vakantiedagen. Heb van tevoren gecheckt onder welke cao jij valt en kijk goed waar je recht op hebt.

 

Vuilnisman vacatures

Voor een vuilnisman of vrouw zijn er ook altijd genoeg mogelijkheden om door te groeien. Denk aan bijrijder of als vrachtwagenchauffeur. Kijk wel goed welk rijbewijs er dan nodig is!

Dus, ben jij een ochtendmens en een doorzetter en heb jij de benodigde spierballen? Dan kan dit werk zo wat voor jou zijn! En wij hebben het werk voor jou klaarstaan! Bekijk hier dan onze vacatures.

Heb je nog vragen over het vak? Neem dan contact met ons op.

Deel via: