Tips voor jouw sollicitatiegesprek

blog juli tpp

Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd om op gesprek te komen bij een bedrijf in de transport of logistiek waar jij misschien voor aan de slag mag gaan. Daarom willen wij jou een aantal tips meegeven om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereidt je sollicitatiegesprek in gaat!

Geen zin om het blogbericht te lezen? Kijk dan naar ons korte filmpje, waarin wij ook tips delen!

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Wanneer jij een sollicitatiegesprek hebt voor een leuke en passende functie, ga jij je hier (natuurlijk) op voorbereiden. Jij wilt boven de andere sollicitanten uitspringen door jouw sollicitatiegesprek zo goed mogelijk te laten verlopen. Er zijn verschillende tips om je goed voor te bereiden op jouw sollicitatiegesprek. Een goed begin is natuurlijk het halve werk!

 

Kleding tijdens een sollicitatiegesprek

Zorg ervoor dat jij je netjes kleedt. Hiervoor zijn genoeg opties! Trek daarom altijd kleding aan die past bij het soort vacature waar jij naar solliciteert. Solliciteer jij als chauffeur? Dan is het niet nodig om een duur, luxe pak aan te trekken. Vaak is dan een net shirt met een spijkerbroek al genoeg. Weet je niet wat de werksfeer is van het bedrijf? Kijk dan eens bij de website van het bedrijf of vraag eens rond bij anderen. Het belangrijkste is dat de outfit bij de vacature past waar jij op solliciteert.

 

Het voorbereiden van sollicitatievragen 

Een sollicitatiegesprek bestaat uit het beantwoorden en stellen van vragen. Bereid je dan ook al voor op de vragen die gesteld kunnen worden. Denk aan ‘Waarom zou jij hier aan de slag willen gaan?’ en ‘Wat zijn jouw sterke en zwakke eigenschappen?’. Voor iedere branche zijn bepaalde vragen te bedenken. In de transport is bijvoorbeeld een veel voorkomende vraag ‘Wat vind je het leukst en minst leuk aan het werk als chauffeur?’ of ‘Hoe bekend ben je met de regio waar je gaat rijden?’. Door een goede voorbereiding verloopt het sollicitatiegesprek ook al makkelijker.

Naast het voorbereiden op antwoorden die jij gaat geven, denk je ook na over de vragen die jij wilt stellen. Jouw potentiële werkgever vindt het leuk als jij ook vragen stelt over het bedrijf of zelfs over zijn/haar functie in het bedrijf. Hierdoor ziet hij/zij direct dat je geïnteresseerd en gemotiveerd bent. De werkgever is waarschijnlijk zelf ook enthousiast over zijn baan en zal hier dan ook graag over vertellen. Daarnaast kan de potentiële werkgever ook gelijk zien dat jij je goed hebt voorbereid op de sollicitatie en je ook echt verdiept hebt in het bedrijf.

 

Het sollicitatiegesprek

De dag is aangebroken dat jij bij jouw potentiële werkgever op gesprek gaat voor het sollicitatiegesprek. Met alleen een goede voorbereiding ben je er nog niet. In het gesprek komen ook nog belangrijke aandachtspunten naar boven.

 

Kom op tijd

Een, je zou zeggen, voor de hand liggende tip die nog lang niet altijd goed gaat! Bekijk van tevoren hoe lang de reis naar het bedrijf is en vertrek dan ook minimaal een kwartier eerder van huis. Te laat komen op je sollicitatiegesprek is echt een no go, behalve als het onmacht is. Wanneer jij van tevoren al weet dat je te laat gaat komen (door bijvoorbeeld file) kan je alvast bellen naar het bedrijf om te zeggen dat je wat later bent. Hierdoor is het bedrijf op de hoogte en kunnen zij hier rekening mee houden. Probeer alsnog altijd liever te vroeg dan te laat te zijn. Kom je te laat, dan sta je gelijk een streepje achter. Wanneer jij bij je sollicitatiegesprek te laat komt, zal een bedrijf zich gelijk afvragen of jij niet elke werkdag te laat zal gaat komen.

 

Let op jouw (lichaams)taal

Let ook op je lichaamstaal! Kijk tijdens een gesprek de ander aan en ga rechtop zitten. Zo kom jij geïnteresseerd over. 

 

Einde sollicitatiegesprek

En dan is het gebeurd. Je schud elkaar de hand en gaat weer naar huis. Dan is het wachten op reactie. Transport People hoopt dat het jou lukt om jou boven de rest uit te laten springen bij de sollicitatiegesprekken met deze tips. Houd vooral onze blogpagina in de gaten, lees de blogs die er al op staan en wellicht kunnen ze jou wel helpen met de zoektocht naar een nieuwe baan!

Deel via: